Vabilo za izlet: Mengeška koča – Rašica

Čas in kraj zbora

Zberemo se v soboto, 8. 1. 2022, ob 7.45 na parkirišču pod Črnuškim mostom ob cesti za Gameljne.  Imamo dve možnosti, kako priti do izhodišča, in sicer se odpeljemo z avtomobili (en ali dva, ostale pustimo na cilju na parkirišču v Črnučah) ali pa s primestnim avtobusom (odhod 8.11 na avtobusnem postajališču v Črnučah nasproti Mercatorja, 1,80 EUR, koristi se lahko 75% vikend popust, upokojenci brezplačno, izstopna postaja Pavovec v Mengšu). Komur odgovarja se lahko pripelje na izhodišče v Mengeš – parkirišče, kjer se prične markirana pot na Mengeško kočo.

Vodnica

Špela Manfreda Prevec

Potek izleta:

Izhodišče bo v Mengšu na parkirišču, kjer je začetek markirane poti do Mengeške koče. Ko prispemo do Mengeške koče pot nadaljujemo v smeri Dobenega in Rašice, ko se pot sprva spusti ob robu pašnika do gozda. Pot nadaljujemo po gozdu v smeri grebenske poti na Rašico, katera se v nadaljevanju vzpne na 408 metrov visok Marin hrib. Nato se v smeri grebenske poti na Rašico vzpnemo še na Magarovnik. Sledi hoja skozi gozd z nekaj vzponi in spusti, na razpotjih pa sledimo markacijam ter oznakam za grebensko pot na Rašico vse do Vrha Staneta Kosca, na katerem se nahajata razgledni stolp in nekaj korakov naprej še planinski dom Rašiške čete. Od koče se spustimo proti Zg. Dobenu in nadaljujemo do vasi Rašica, od tam pa se spustimo do cilja oz. parkirišča, kjer smo pustili avtomobile pri Črnuškem mostu.

Značaj izleta

Lahkotna gozdna hoja, vendar na posameznih odsekih blatna. Če bo lepo vreme si lahko obetamo lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Tura je lahka, zahteva pa kondicijsko pripravljenost, saj bomo za prehojeno pot potrebovali slabih 5 ur.

Oprema

Potrebujete: udobno planinsko obutev in oblačila glede na napoved vremena za ta letni čas.  Vedno je priporočljivo imeti: kapo, rokavice, funkcijske majice z dolgimi rokavi, topla vrhnja oblačila, vetrovka, pohodne palice, če jih uporabljate, mala prva pomoč.  Zadostna količina pijače in kar navadno jeste na planinskih poteh. V koči bo možnost naročila enolončnice in njihove znane buhteljne. 

Glede na situacijo s korona virusom vzemite s seboj tudi zaščitno masko ter potrdilo PCT, spoštovali bomo predpise PZS in NIZJ.

Strošek

Stroški organizacije in vodenje ture: za člane PD ISKRA Ljubljana 2 EUR, za ostale 4 EUR.

Prijave

Prijave na spletni strani društva do petka, do 10. ure. V primeru slabega vremena bomo turo prestavili na prvi dan, ko bo ugodna napoved, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Ob prijavi obvezno pripišite ali pridete na zbirno mesto ali na izhodišče in katera varianta do izhodišča.  Predhodno se obvezno dogovorite z vozniki, ki vas bodo pripeljali na izhodišče od zbirnega mesta.

Dodatne informacije

Špela 031 347 994