Vabilo za izlet: Dragonja

Čas in kraj zbora

Zberemo se v nedeljo, 16. 1. 2022, ob 7.30 pod Halo Tivoli, kjer nas bo čakal avtobus. ki nas bo popeljal do  zaselka Župančiči, katero bo naše izhodišče za pohod.

Vodnik

Marjan Klančar

Potek izleta:

Peljali se bomo po avtocesti do Bertokov in potem mimo Marezin in Babičev do Župančičev. Od tu se bomo podali po kolovozni poti mimo nasadov oljk in čez potoček Žedeka do slapa Supot. Tu najbrž ne bo kaj veliko vode, vendar je zanimiv tolmun v katerega se steka slap. Nadaljevali bomo v hrib cca 100m do Koštabobne (priložnostni žig) . Tu se bomo nekoliko ustavili, pomalicali in si vmes ogledali dolino Dragonje. Po malici gremo skozi  značilno primorsko naselje, ki je bilo  v preteklosti zaledje dobav hrane  za mesto Trst. Z vasi se spustimo do doline Dragonje. Nadaljujemo pot čež potok Pinjevevec, kjer naj bi bilo nekaj cm vode . Priporočam, da s seboj vzamete dve vrečki v slučaju, da bo potrebno prebresti potok. Od tu nadaljujemo do betonskega mostu čez Dragonjo, vendar ga ne prečimo, ampak bomo pot nadaljevali do zanimivih klifov in nato se povzpnemo na naselje Labor. Tudi od tu je lep razgled po okolici. Zanimiva je cerkev mimo katere se bomo sprehodili. Od Laborja se potem samo spustimo v dolino po lepo vzdrževani poti proti izhodišču. Predvideno je, da se pri povratku ustavimo v Merezigah, kjer je fantastičen pogled nas morje in mesto Koper in Trst. Če bo covidna situacija dovoljevala se ustavimo še v gostišču Jakomin. Vrnili se bomo v poznih popoldanskih urah.  

Značaj izleta

Pot je po definiciji lahka. Dolžina poti približno 11 km in 450 skupne pohodne višine. Hoje je približno 4-5 ur. V primeru več vode, kar pa ne pričakujem, je priporočljivi s seboj vzeti dve vrečki, ki bi jih uporabili pri prečenju. Sam potok je visok le globok le nekaj cm. Prečenja se ne da obiti

Oprema

Potrebujete: udobno planinsko obutev, pohodne palice in oblačila glede na napoved vremena za ta letni čas.  Vedno je priporočljivo imeti: kapo, rokavice, funkcijske majice z dolgimi rokavi, topla vrhnja oblačila, vetrovka, pohodne palice, če jih uporabljate, mala prva pomoč. Med potjo ni koč ali gostiln, zato je potrebna zadostna količina pijače in kakšen sendvič ali kaj podobnega za pod zob. 

Glede na situacijo s korona virusom vzemite s seboj tudi zaščitno masko ter potrdilo PCT, spoštovali bomo predpise PZS in NIZJ.

Strošek

Stroški prevoza, organizacije in vodenje ture bodo določeni glede na udeležbo. Nečlani plačajo 2€ več.

Prijave

Prijave na spletni prijavnici društva do petka, 14.1. do 10. ure. V primeru slabega vremena bomo turo prestavili na prvi dan, ko bo ugodna napoved, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana

Dodatne informacije

Marjan 041 990 371.

Za povečanje klikni na sliko.