Vabilo za izlet: Šavna peč

Čas in kraj zbora

Zberemo se v soboto, 29. 1. 2022, ob 6.30 pod uro na Železniški postaji Ljubljana ali pri postajah v smeri Hrastnika, do koder nas bo popeljal vlak v Hrastnik. Tu bo naše izhodišče za pohod.

Vozni red
Ljubljana 6.53, Lj. Polje 6.58, Zalog 7.01, Laze 7.08, Litija 7.22, Hrastnik 7.46

Vodnik

Organizator Drago Podreberšek, predsednik R.D.Sv.Barbara Sedraž in Marjan Klančar

Potek izleta:

Prehodili bi en del Sovretove poti. Anton Sovre, največji slovenski klasični filolog in prevajalec, se je rodil 4. decembra 1885 v Šavni Peči, vasi na levem bregu reke Save, med Hrastnikom in Zidanim Mostom. Tu je preživel svoje otroštvo, kasneje se je družina preselila v Krško. V Šavni peči se bomo priključili na pot do Sovretovega Obeležja. V  Šavni Peči, se nahaja tudi kašča. V njej si lahko ogledate muzejsko zbirko etnološke dediščine in nekaj del Antona Sovreta. Zgradba, kot tudi celotna vas, sta vpisani v register kulturne dediščine. Kašča se nahaja v samem središču vasi, kjer si lahko ogledate tudi nekatere druge objekte (spomenik Antona Sovreta, slopno znamenje, pečine, kapelico, kozolce, …).Od tu pot  nadaljujemo do vasi Kovk, kjer je bilo najdeno Keldsko grobišče. Nadaljujemo v dolino naselja Dol, kjer bomo pri Zasavskem Gurmanu gostišču dogovorili postrežbo. Po okrepčilu bomo pot nadaljevali do Hrastnika in si ogledamo še muzej Zgodovine mesta Hrastnika. Izlet zaključimo na želežniški postaji Hrastnik, od koder nas vlak odpelje do naših vstopnih postaj. 

Značaj izleta

 

Pot je  lahka,  dolga je  11 km z 450m višinske razlike in je primerna za vse, ki lahko prehodijo  to razdaljo.  Hoje je približno 4-5 ur. Pot je krožna.

Oprema

Potrebujete: udobno planinsko obutev, pohodne palice in oblačila glede na napoved vremena za ta letni čas.  Vedno je priporočljivo imeti: kapo, rokavice, funkcijske majice z dolgimi rokavi, topla vrhnja oblačila, vetrovka, pohodne palice, če jih uporabljate, mala prva pomoč. Priporočljivo je imeti s seboj nekaj pijače (čaj)   in kakšen sendvič ali kaj podobnega za pod zob. 

Glede na situacijo s korona virusom vzemite s seboj tudi zaščitno masko ter potrdilo PCT, spoštovali bomo predpise PZS in NIZJ.

Strošek

Stroški  organizacije in vodenje ture bodo 2€. 

Prijave

Prijave niso potrebne, le pridružite se nam na vlaku. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana. Spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana

V gostišču, kjer se bomo ustavili smo se dogovorili za golaž+polenta+solata 7,5€. Naročenih je 15 obrokov. Lahko tudi po naročilu iz standardne ponudbe gostišča.

 

Dodatne informacije

Marjan 041 990 371.
 Priporočljivo pa je, da se prijavite na omenjeno tel. številko zaradi lažjega razvida udeležencev pri naročilu kosila
v gostišču v Dolu in zaradi ogleda muzeja v Hrastniku.

Prijavljeni za izlet na Šavno Peč- Kovk-Hrastnik:

1)Marjan Klančar 
2)Alenka Sakelšek
3)Marinka Zavrl
4)Nadja Uršič
5)Dragan Dunčić
6)Darinka Artač
7)Ana Pirc
8)Silvo Pirc
9)Adrijana Scortegagna
10)Frančiška Dolšek
11)Dušan Semenič
12)Lojzka Semenič
13)Špela Manfreda Prevec
14)Marija Mija Švara
15)Ivanka Božičevič
16)Nada Istenič
17)Marija Bole
18)Meta Jakoš
19)Drago Podreberšek
20)Fani Podreberšek
21)Liljana Drevenšek
22)Dragica Perić
23)Štefanija Pečar