Vabilo za izlet na Vetrnik (709m)

Čas in kraj odhoda

Odhod v ponedeljek, 18. 4., ob 7.00 iz Tivolija, oziroma zbor na parkirišču drogerije Müller pred vstopom v Krško ob 8.10. Skupaj se nato odpeljemo do izhodišča. Udeleženci se med sabo dogovorite za prevoz z osebnimi avtomobili.

Vodnik

Vodnik Roman Semenič.

Potek izleta:

Izhodišče je pri gradu Podsreda. Po Zasavski planinski poti se odpravimo proti Gorjanam in naprej proti Vetrniku. Čez Vetrnik vodi naravoslovna pot, ki nam predstavi izredno visoko biotsko pestrost (orhideje, metulji) in kjer pozno pomladi in poleti naštejemo več kot 50 rastlinskih vrst na kvadratni meter.
Na vrhu je klopca ljubezni, skrinjica z žigom in harfa, ki ob vetru zaigra.
Spustimo se na severno stran v dolino Bistrice, ob Kukovičičevem mlinu pa nadaljujemo pot do trga Podsreda. Tam si ogledamo sramotilni steber ali pranger, eden redkih v Sloveniji, ki se je ohranil iz srednjega veka. Mimogrede lahko pogasimo žejo in se po grajski poti vrnemo do izhodišča.

Značaj ture (izleta)

Gre za lahko krožno pot po Kozjanskem parku, ki je znan po biotski pestrosti in kozjanskem jabolku. Prehodili bomo okoli 16 km in premagali 850 višinskih metrov. Hoje je približno 6 ur, brez vštetih počitkov. Pot vodi po cestah, kolovozih, delno po gozdu.

Oprema

Oblačila primerna vremenskim razmeram, čevlji so lahko nizki pohodni. Zaenkrat je napovedano sončno vreme, zato ne pozabite na zaščito pred soncem. Tudi zaščita pred klopom ni odveč. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Strošek

Skupni strošek bo definiran glede na število prijav.

Prijave

Prijava na spletni strani društva najkasneje do nedelje, do 18.00 ure.

Dodatne informacije

Roman Semenič, tel. 031 828 236.