Vabilo za izlet Golčaj (690 m)–Limbarska gora (773 m)–Gradiško jezero (340 m)

Čas in kraj odhoda

Po novem se zberemo se v sredo, 27. 4. 2022 ob 8.30, na parkirišču ob Gradiškem jezeru, od koder se z avtom/avtomobili, odvisno od števila udeležencev, odpeljemo v Blagovico do izhodišča. Parkiramo na parkirišču tik ob glavni cesti nasproti Gasilskega doma. En avto bomo pustili na parkirišču ob jezeru, ki bo tudi naš cilj ture in od koder bo voznik s šoferji odšel v Blagovico po ostale avtomobile. Udeleženci se med seboj dogovorite za prevoz z osebnimi avtomobili.

Vodnica

Špela Manfreda Prevec

Potek izleta:

S parkirišča se že takoj vzpnemo po markirani strmi pešpoti in nadaljujemo po širšem kolovozu. Kolovoz nato postane vse bolj strm in nas višje pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po razmeroma strmi planinski poti. Ob poti je veliko spomladanskega cvetja, zato teh dobrih 30 minut vzpona, kaj hitro mine (obljubim, da je to edini vzpon na današnji poti), saj se pot položi in nas pripelje na označeno razpotje v neposredni bližini Golčaja. Tu nadaljujemo levo (desno Limbarska gora) po zmerno strmi gozdni poti, po kateri v 3 minutah nadaljnje hoje prispemo na vrh Golčaja. Z vrha nadaljujemo rahlo desno in po kratkem spustu prispemo do bližnje cerkvice sv. Neže. Pot do Limbarske gore nas vodi po grebenu, kjer se mimo dreves na nekaterih delih odpre pogled na KSA. Ko prispemo do vasi Limbarska gora se za kratek čas povzpnemo po travnikih do vrha Limbarske gore. Tam bo čas za krajši postanek, kjer bo možnost okrepčila v gostilni Urankar. Pot nadaljujemo mimo cerkve Sv. Valentina, se spustimo po travniku do gozda, po gozdu mimo palčkove poti do naselja Vinje pri Moravčah. Od tam pa spust do Gradiškega jezera, ki predstavlja mokri zadrževalnik na reki Drtijščici, katerega osnovni namen je zmanjšati ogroženost pred poplavami v srednjem in spodnjem toku reke Radomlje.

Značaj ture (izleta)

Takoj od izhodišča se prične 30 minutnim vzponom, nato pa lahkotna gozdna hoja po grebenu in travnikih. Če bo lepo vreme si lahko obetamo lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Tura je lahka, zahteva pa nekoliko kondicijske pripravljenosti, saj bomo za prehojeno pot potrebovali slabe 4 ure, če ne upoštevamo počitkov, prehodili dobrih 11 km in premagali nekaj več kot 500 m višine. Prehodili bomo del Rokovnjaške planinske poti. Lepo vabljeni. Tu je vabilo:

Oprema

Oblačila primerna vremenskim razmeram, obutev je lahko tudi nizka, saj ne gre za zahteven teren.  Zadostna količina pijače in kar navadno jeste na planinskih poteh. Ne pozabite na zaščito proti klopom, saj bomo večinoma hodili po gozdni poti. Možnost malice v Gostilni Urankar.

Strošek

Skupni strošek bo definiran glede na število prijav. Nečlani plačajo 2 € več.

Prijave

Prijava na spletni strani društva najkasneje do torka, do 12.00 ure. V primeru slabega vremena bomo turo prestavili na prvi dan, ko bo ugodna napoved, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana

Dodatne informacije

Špela 031 347 994

Povečava s klikom na sliko.