Vabilo za izlet: Govca 1930m, Olševa

Čas in kraj odhoda

Odhod bo v soboto, 4. 6. 2022 ob 6 uri pod Halo Tivoli. Prevoz bo z osebnimi avtomobili, prosim voznike, ki bi peljali, da to napišejo pri prijavi.

Vodnik

Dušan Debevec

Potek izleta:

Zapeljemo se v Luče  iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo levo v smeri panoramske ceste  V nadaljevanju se peljemo proti cerkvi Svetega Duha, mi pa parkiramo že nekaj 100 m pred cerkvijo na primernem mestu ob cesti v bližini kmetije Rogar.  Pri Rogarju, kjer bo naše izhodišče za vzpon na Govco oz. na najvišji vrh Olševe. Z kmetije gremo najprej po kolovozu nad kmetijo. Kolovoz se nato spremeni v stezo, katera nas hitro pripelje do državne meje. V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo ob državni meji, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Potočke zijalke. Od Potočke zijalke nadaljujemo po markirani poti v smeri Govce, kjer se ponovno pričnemo strmo vzpenjati. Sledi prečenje strmih pobočij Olševe, na bolj izpostavljenih delih pa nam je v pomoč tudi nekaj jeklenic. Vrnili se bomo po isti poti in če bo dopuščalo vreme in čas se ob povratku povzpnemo še na bližnji Obel Kamen. Pri turistični kmetiji Rogar bomo lahko naročili enolončnico, katero je potrebno napovedati pri prijavi.

Značaj ture (izleta)

Pot je na nekaterih delih zahtevna saj prečimo pobočje, ki je precej strmo. Potrebna bo previdnost. Pred prečenje na izpostavljenih krajih, kjer bo nevarnost padajočega kamenja  si bomo nadeli čelade. Za vzpon in povratek bomo o zmerni hoji s počitki potrebovali 4-5 ur in premagali okoli 700m višinske razlike.

Oprema

Pohodne palice, čelada, primerna obutev za hojo, vetrovka, kapa, rezervna oblačila,  podloga za sedenje, zaščita za sonce, mala pelerina, sončna očala, mala prva pomoč, energetski prigrizki.  Prehrana in zadostna količina pijače  iz nahrbtnika, na poti ni planinske koče.

Strošek

Strošek  prevoza, organizacije in vodenje ture bo določen glede na število udeležencev. Nečlani plačajo 2€ več.

Prijave

Prijava  na spletni strani društva  najkasneje do petka, do 12.00 ure. Udeležence, ki se prijavljajo prvič prosim, da me osebno kontaktirajo ali na prijavnico napišejo svojo telefonsko številko.  V primeru slabega vremena bo odpoved izleta. Spremljajte spletno stran.

Dodatne informacije

Dušan Debevec, 031 228 633