Vabilo za izlet- Matkov škaf (1480m)

Čas in kraj odhoda

Odhod v nedeljo, 29. 5. 2022 ob 6.30 pod Halo Tivoli. Prevoz bo z osebnimi avtomobili, prosim voznike, ki bi peljali, da to napišejo pri prijavi.

Vodnica

Alenka Sakelšek

Potek izleta:

Iz Ljubljane se bomo preko Kranjskega raka peljali do Logarske doline, zavili bomo proti Pavličevemu sedlu in nato proti Matkovem kotu, do koder se pripeljemo z avtomobili.  Matkov kot je alpska ledeniška dolina, dolga 5 km, ki jo na zatrepu zaključuje Mrzla gora. Z dna doline se vidi Matkovo okno, ovalna odprtina na vrhu grebena med Logarsko dolino in Matkovim kotom. Po prodišču se bomo mimo lovske koče usmerili v gozd, kjer se pot zložno dviga do previsne stene Hudega praska, pod katero je naravna znamenitost Matkov škaf. Naravni pojav – škaf nastane, ker voda spomladi v rahlem slapu pada na debelo snežišče, ki ga pozimi napolnijo plazovi in tako v sneg izdolbe luknjo v obliki kotla (lahko je globok tudi do 30 m), letos je globina škafa 8 m, širina pa pol toliko. Pojav traja do konca poletja, ko se povsem stali ves sneg.

Značaj ture (izleta)

Pot je lahka  kopna in  lahka snežna tura, v zadnjem delu so še zimske razmere. Okvirni čas skupne hoje je cca 4 ure.

Oprema

Čelada, dereze, gamaše, pohodne palice, rezervna obutev, primerna obutev za hojo, vetrovka, kapa, rokavice, rezervna oblačila,  podloga za sedenje, zaščita za sonce, mala pelerina, sončna očala, mala prva pomoč, energetski prigrizki.  Prehrana in pijača  iz nahrbtnika, na poti ni planinske koče.

Strošek

Strošek  prevoza, organizacije in vodenje ture bo določen glede na število udeležencev. Nečlani plačajo 2€ več.

Še vedno spoštujemo predpise PZS in NIZJ.

Prijave

Prijava  na spletni strani društva  najkasneje do sobote, do 10.00 ure. Udeležence, ki se prijavljajo prvič prosim, da me osebno kontaktirajo ali na prijavnico napišejo svojo telefonsko številko.  V primeru slabega vremena bo odpoved izleta. Spremljajte spletno stran, obveščeni boste tudi preko SMS-a.

Dodatne informacije

Alenka Sakelšek, 041 231 977.

Matkov žleb