Vabilo za izlet: Hudičev Boršt – Kališče

Čas in kraj odhoda

Odhod bo v nedeljo, 28. 8. 2022 ob 6.30 uri pod Halo Tivoli. Prevoz bo z osebnimi avtomobili, prosim voznike, ki bi peljali, da to napišejo pri prijavi. Po planu naj bi bil izlet na Srednji vrh vendar zaradi posledice bolezni se je vodnik odločil za krajšo varianto, le mimo koče na Kališču. 

Vodnik

Dušan Debevec

Potek izleta:

Iz Ljubljane se zapeljemo do Mač in naprej do parkirišča, kjer pričnemo s hojo proti Hudičevem Borštu. Na koncu parkirišča nas markacije najprej usmerijo na zložno vzpenjajoči kolovoz. Na začetku mimo manjših razpotij, ves čas pa se držimo  markirane poti. Pri smernih tablah, nadaljujemo v smeri Hudičevega boršta, po markirani poti in skozi vse bolj strnjen gozd. Sčasoma se gozd začenja redčiti in prispemo do razglednega travnatega pobočja Zaplate, od koder že vidi Hudičev boršt. Po dokaj strmem vzponu se priključimo poti, ki vodi s Kališča oz. iz Mač – po tej poti tudi potem nadaljujemo naš pohod proti Kališču. Od tu pot nato nadaljujemo desno do roba gozda ter studenca in potem le še nekaj korakov do zavetišča v Hudičevem borštu. Po kratkem postanku nadaljujemo pot najprej po  poti pristopa in do razpotja od koder se  usmerimo in nadaljujemo pot proti Kališču. vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče. vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču. Pri koči bo nekoliko daljši postanek, od koder se po klasični poti ključih spustimo v dolino, do naših avtomobilov.

Značaj ture (izleta)

Lahka, markirana pot, premagali pa bomo okoli 1000 višinskih metrov. Hoje bo za 5-6 ur in okoli 10 km razdalje. 

Oprema

Pohodne palice,  primerna obutev za hojo, vetrovka, kapa, rezervna oblačila,  podloga za sedenje, zaščita za sonce, mala pelerina, sončna očala, mala prva pomoč, kakšen sendvič, energetski prigrizki in zadostna količina pijače,  pri zavetišču in v koči na Kališču se dobi pijača in tudi topla hrana.

Strošek

Strošek  prevoza, organizacije in vodenje ture bo določen glede na število udeležencev. Nečlani plačajo 2€ več.

Prijave

Prijava  na spletni strani društva  najkasneje do petka, do 18.00 ure. Udeležence, ki se prijavljajo prvič prosim, da me osebno kontaktirajo ali na prijavnico napišejo svojo telefonsko številko.  V primeru slabega vremena bo odpoved izleta. Spremljajte spletno stran.

Dodatne informacije

Dušan Debevec, 031 228 633 

Pripovedka o nastanku Hudičevega boršta:
Nekoč sta živela dva kmeta, ki sta se trmasto prepirala za gozd, dokler eden v jezi ni vzkliknil: “Hudič naj ga vzame!”. V trenutku so se besede uresničile in kmeta sta le še prestrašeno strmela za peklenščkom, ki je z gozdom na hrbtu dirjal proti goram. Ravno je prišel do sredine, ko je pri sv.Jakobu zazvonilo. Hudič je izgubil moč in spustil breme sredi hriba.

Hits: 126