Vabilo za izlet na Hudičev Boršt (1328 m) in Kališče (1534 m)

Slovenija planinari 2023

image832

Čas in kraj zbora, odhoda:
Zberemo se na parkirišču pod Halo Tivoli v nedeljo, 21. 5. 2023 ob 6.00, od koder se bomo odpeljali do izhodišča v Mače pri Preddvoru z osebnimi avtomobili.

Vodnik:
Rafael Plut.

Zavetišče v Hudičevem borštu:
Lokacijo na katerem stoji zavetišče imenujejo tudi »balkon Gorenjske«, saj se nam odpira lep in širok razgled na Kranj ter območje Škofjeloškega hribovja, ljubljansko kotlino; Julijske Alpe in Kamniško-Savinjske Alpe s Krvavcem v ospredju.
Legenda o Hudičevem borštu (gozd, ki ga je hudič odložil s svojega hrbta): Legenda pravi, da sta se davno tega dva kmeta (po nekaterih izročilih sta bila brata) prepirala za gozd, in sicer se nista mogla zediniti, čigav je. Ko je nekoč enemu izmed njiju prekipelo, je vzkliknil: “Hudič naj ga vzame!” Pa se je res pojavil hudič, pobasal celoten gozd in si ga oprtal na hrbet ter odnesel stran. Tako je taval celo noč po okoliških hribih. Nastala je nevihta in proti jutru je že šlo, ko je v cerkvici sv. Jakoba nad Preddvorom zazvonilo v zvoniku. Hudič se je prestrašil, v šoku mu je gozd padel s hrbta sredi travnatega pobočja in tam tudi ostal. Od takrat naprej se temu gozdu reče tudi Záplata, tako pa mu rečejo tudi prebivalci krajev v tem delu Gorenjske.
Dom na Kališču je planinska postojanka, ki stoji na jugovzhodnem slemenu Bašeljskega vrha nad planino Kališče. Nekdanji Dom Kokrškega odreda je bil zgrajen 2. avgusta 1959 ob 60-letnici PD Kranj. V njem ima svoj sedež tudi Klub ljubiteljev Kališča (kratica KLJUKA). Njegovi člani med drugim prirejajo tradicionalno tekmo 6 ur Kališča. Planinski dom na Kališču se nahaja na razglednem grebenu južno od Bašeljskega vrha, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič, Bašeljski vrh, Mali Grintovec, greben Laneža, Krvavec in Gorenjsko ravnino.

Potek izleta:
Vabimo vas, da skupaj prehodimo krožno pot iz Mač (Preddvor), po kateri se najprej povzpnemo do zavetišča v Hudičevem borštu in nadalje do Planinskega doma na Kališču, od koder se vrnemo nazaj na izhodišče. Kdor bo želel in je kondicijsko bolje pripravljen, pa se bo lahko pridružil skupini, katera se od Doma na Kališču odpravi še na Bašeljski vrh.
Pot pričnemo na označenem parkirišču nad Mačami, kjer bomo našli veliko planinsko tablo, ki se ‘deli’ na pot proti Kališču in pot proti Hudičevem Borštu. Izberemo torej slednjo in preko parkirišča nadaljujemo naravnost navzgor. Pot je vseskozi lepo markirana – sledimo oznakam za Hudičev Boršt. Sprva hodimo po široki in grobi traktorski poti, ki kasneje preide v peš pot in se ‘cik-cak’ vseskozi vzpenja skozi gost smrekov gozd. Višje pridemo na razgledne travnike oz. Zaplato pred ‘gozdnim osamelcem’ – Hudičevim Borštom. Tu se pot še enkrat strmeje vzpne, nato pa se priključi poti, ki pride s Kališča (po tej poti se vračamo proti Domu na Kališču). Mi nadaljujemo desno mimo studenčka v gozd in po 3 minutah nadaljnje hoje prispemo do Zavetišča v Hudičevem borštu. Malico vzamemo iz nahrbtnika, prijazen oskrbnik pa nam bo postregel kavo ali čaj. Po krajšem počitku pot nadaljujemo od zavetišča preko Zaplate in razgibani (beri v ključih) gozdni poti, ki se malo pod domom tudi nekoliko strmo vzpne. Pri domu se skupina planincev, ki bodo želeli in so kondicijsko bolje pripravljen, Bašeljski vrh. Ostala skupina počaka v domu, kjer je dogovorjeno z oskrbnikom, da nam pripravi toplo malico, joto. Vračali se bomo mimo planine Kališče in prečkali izvir Studenci do izhodišča oz. parkirišča.

Značaj ture:
Pot je lahka, le v mokrem zna biti precej zoprno. Tura pa zahteva kondicijsko pripravljenost, saj bomo za prehojeno pot potrebovali slabih 6 ur zmerne hoje brez postankov in prehodili dobrih 11 km in premagali nekaj manj kot 1000 višinskih metrov. Pot skozi gozd bo ponekod tudi batna.

Trajanje:
Parkirišče (Mače 600 m) – Hudičev Boršt (1328 m): 1.50 h
Hudičev Boršt (1328 m) – Dom na Kališču (1534 m): 1.30 h
možnost: Dom na Kališču (1534 m) – Bašeljski vrh (1744 m) – Dom na Kališču: 1.20 h
Dom na Kališču (1534 m) – Parkirišče (Mače): 2.00 h
Skupaj: slabih 6 ur

Oprema:
Oblačila primerna vremenskim razmeram, ne pozabite na zaščito proti dežju, rezervna oblačila ter pohodne palice. Obvezna visoka planinska obutev. Zadostna količina pijače in kar navadno jeste na planinskih poteh iz nahrbtnika. Možnost tople malice v Domu na Kališču, jota z mesom (8 EUR), ob prijavi prosim zapišite.

Strošek:
Predvideni strošek na udeleženca med 5 in 8 EUR. Nečlani plačajo 2 € več.

Prijave:
Prijava na spletni strani društva do petka 19. 5. 2023 do 12. ure, ko se prijave tudi zaključijo. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Zunanje člane prosim, da pri prijavi napišejo svoj kontakt. Vozniki naj ob prijavi dopišejo, da so pripravljeni voziti.

Dodatne informacije:
Rafael 051 300 336

            

Visits: 27