Vabilo za izlet na Jalovec

Slovenija planinari 2022

image832

Čas in kraj odhoda

Odhod v petek, 19. 8. 2022 ob 16.00 uri. Obveščam vse prijavljene za JALOVEC in ZAVETIŠČE POD ŠPIČKOM, da je v petek odhod iz parkirišča  v   ŠENTVIDU in ne iz parkirišča pod Halo Tivoli.  Prevoz z osebnimi avtomobili.  Prosim planince, ki bodo tudi vozniki, da to napišejo pri prijavi. Tri  vozila bomo v petek  iz Planice prepeljali na Vršič.

Vodnik

Alenka Sakelšek

Potek izleta:

  1. dan: parkiramo v Planici in na Vršiču. Spanje v Tamarju, rezerviranih je 15 ležišč, obvezna prijava v koči do 20.00 ure!
  2. dan: vstanemo ob 5. uri, ob 5.30 odhod proti Kotovem sedlu, sledi zelo zahtevna pot do vrha Jalovca. Sestop do Zavetišča pod Špičkom, kjer bomo prespali. 12 ležišč je v koči, 3 ležišča v zimski sobi.
  3. dan: sestop od Zavetišča pod Špičkom do Vršiča
Čas hoje:
  1. dan: 1 ura hoje
  2. dan: 10 – 11 ur hoje
  3. dan: 5 ur hoje

Značaj ture (izleta)

Zahtevnost poti:
  • Prvi dan: nezahtevna pot iz Planice do Tamarja
  • Drugi dan: vzpon na Jalovec, ZELO ZAHTEVNA POT, sestop z Jalovca ZELO ZAHTEVNA POT.  Večji del poti je krušljiv, deloma je pot zavarovana z jeklenico in klini, veliko pa je prostega plezanja. Višinska razlika ta dan  je cca 1500 m, spusta je cca 600 m.
  • Tretji dan: sestop na Vršič, lahka pot, večina poti po soncu
Zahtevnost planinske ture je primerna za fizično in psihično pripravljene pohodnike!

Oprema

Potrebujete: čelado, samovarovalni komplet,  udobno  planinsko obutev čez gleženj, pohodne palice, oblačila (v Zavetišču pod Špičkom so večeri in jutra hladni). Vedno je priporočljivo imeti: kapo s šiltom, sončna očala, kremo proti soncu, tanko majico ali srajco z dolgimi rokavi, funkcijske majice s kratkimi rokavi, flis, rokavice,  anorak, letne dolge planinske hlače, 2 para nogavic, mala prva pomoč (povoji,obliži,aspirin,zdravila,če jih uživate), baterija, mala brisača, zaščita pred dežjem,  toaletne potrebščine, napolnjen mobilni telefon, osebna in planinska izkaznica, gotovina in kartica. Dovolj tekočine !!, energetske ploščice, suho sadje, kakšen sendvič ali kar navadno jeste na planinskih poteh.
V Tamarju se dobi hrana in pijača do 20. ure. Zajtrk nam lahko pripravijo, čaj v  termos posodi, tudi prava kava in mleko, če pa bi želeli kompleten zajtrk to označite pri prijavi, cena zajtrka 5 €.

Strošek

Prispevek za vožnjo,  ostali stroški, kot običajno. Cena prenočišča v Tamarju je 9 €, v Zavetišču pod Špičkom  20 €. S seboj vzemite planinsko rjuho, sicer je doplačilo.

Prijave

Prijava na spletni strani društva , najkasneje do srede, 17. 8. do 8. ure.
Prednost pri prijavi imajo  člani in pridruženi člani PD Iskra Ljubljana. Morebitne ustne ali pisne prijave so zapisane, vendar presegajo število 15, zato bodo upoštevane izključno prijave, ki bodo na naši spletni strani.
V primeru slabega vremena si pridružujem spremembo poti oz. odpoved ture . Informacije spremljajte na spletu.

Dodatne informacije

Alenka Sakelšek, 041 231 977

Hits: 148