Vabilo – za izlet na Jeruzalem in okolico

Čas in kraj zbora, odhoda:
Zbor in odhod bo v sredo, dne 15.3. 2023 iz železniške postaje Ljubljana ob 6.55 uri.  Dobimo se torej ob 6.45 na peronu tira 11 ali 12. Vozovnice, če jih potrebujete pa nabavite že prej na blagajni.  Vožnja bo z vlakom. Vmesne postaje Lj. Polje ( 6,59), Zalog (7,02), Litija (7.33). 

Vodnik:
Marjan Klančar

Potek izleta:
Z vlakom se peljemo mimo Zidanega mostu ( ob 7.55 – na prestop ob 8.02), v Pragerskega (ob 9.10 – na prestop ob 9.57), Ormoža (ob 10.21 – na prestop na lokalni avtobus ob 10.40). Iz avtobusne postaje, v naselju Libanja, kjer izstopimo iz avtobusa ob 10,46, se začne naš pohod in od koder nas potem naša pot nato odpelje po grebenu z nasadi vinske trte in sadja po cesti proti Jeruzalemu in nadaljujemo do gostišča Taverna, kakor prispemo okoli 13.15 ure. Tu bomo lahko naročili hrano po naročilu, morda gobovo juho z ajdovimi žganci ali rižoto lahko kakšen zrezek ali pico. Ob 14.45 se potem odpravimo do žel. postaje, kjer imamo ob 15.37 vlak za Ljubljano kamor prispemo ob 19 uri

Značaj ture:
Pohod je v glavnem po grebenskih in ozkih asfaltiranih cestah. Promet po cesti je zelo redek vendar je potrebna vseeno previdnost.
Jeruzalem je razloženo vinogradniško naselje s središčem na slemenu okoli cerkve Žalostne Matere božje iz leta 1652, ki leži na nadmorski višini 341 m. Zgodovina Jeruzalema sega daleč nazaj. Tu so se prvi ustavili Rimljani, ki so v te kraje prinesli vinsko trto, Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na našem najlepšem hribu, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem. Panoramski pogledi na terase vinogradov, visoke topole, cerkvene zvonike in zidanice že od nekdaj veljajo za eno najlepših vinskih pokrajin na svetu.
Skupne lahke hoje s počitki bo cca 3,5 ure v dolžini 10,2 km. Pot ni markirana razen delno  od Jeruzalema v dolino. Žig razširjene slovenske planinske poti se dobi v turistično informacijskem centru Jeruzalem, le ta pa se nahaja v neposredni bližini prej omenjene cerkve.

Oprema:
Udobni lahki treking čevlji, pohodne palice, če jih uporabljate, nahrbtnik z rezervnimi oblačili vremenu primerno in veliko dobre volje. S seboj v nahrbtniku imejte tudi nekaj prigrizka za malico in tekočine za žejo.

Strošek:
Strošek izleta z IJPP karto je za vse 2€ . Drugače je dodatno za vožnjo še 12€ v eno smer. Nečlani plačajo 2 € več.

Prijave:
Prijava na spletni strani društva do ponedeljka 13. 3. 2023 do 12. ure, zaradi rezervacijo prostora v gostišču  in prijave večje skupine na vlaku (za nad 20 potnikov). V primeru slabega vremena bo tura prestavljena.  Prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Zunanje člane prosim, da pri prijavi napišejo svoj kontakt.

Dodatne informacije:
Marjan Klančar, 041 990 371

Hits: 11