Vabilo – za izlet na Jeterbenk

Čas in kraj zbora, odhoda:
Zberemo se na izhodišču v soboto, 11. 2. 2023, ob 8.00 pri Ljudskem domu v Šentvidu. Do tam pelje mestni avtobus LPP št. 1 (Stanežiče P+R)  oz. se udeleženci med seboj dogovorite za prevoz z osebnimi avtomobili do izhodišča.

 Vodnica:
Špela Manfreda Prevec.

Potek izleta:
S parkirišča se napotimo čez Šentviški hrib proti Bormesu in Slavkovem domu.  Tam sledimo planinskim kažipotom, ki nas za Jeterbenk usmeri levo na kolovoz, ki se takoj bolj strmo vzpenja. Kmalu pridemo na prijetno peš pot. Po pol ure hoje od doma po gozdni poti, se pot začne strmeje vzpenjati. Pot čez čas preide na stranski greben Jeterbenka po katerem se pot strmo vzpenja in se občasno za krajši čas spusti. Tej poti, ki se le nekaj korakov pod vrhom priključi pot od Katarine, sledimo vse do vrha. Na vrhu, kjer stoji velik križ, klopca in skrinjica z žigom, se odpre razgled na Kamniške Alpe, Karavanke, Polhograjsko hribovje in Ljubljansko kotlino.  Iz vrha se bomo po krožni poti spustili do Slavkovega doma, kjer bo predvidoma daljši postanek za toplo malico. Od tam pa naš čaka le še dobra ura hoje do izhodišča.

 Značaj ture:
Zimske razmere so oz. pot od Slavkovega doma je še zasnežena, zato se priporoča uporabo derez, ki bo obvezna na spustu iz vrha. Pot skozi gozd bo ponekod tudi batna.
Tura je lahka zimska, zahteva pa kondicijsko pripravljenost, saj bomo za prehojeno pot potrebovali slabih 6 ur zmerne hoje s postanki in prehodili dobrih 12 km in premagali nekaj več kot 400 višinskih metrov.

Oprema:
Oblačila primerna zimskim vremenskim razmeram, ne pozabite na zaščito proti mrazu, rezervna oblačila, dereze, gamaše ter pohodne palice. Obvezna obutev primerna za hojo v snegu. Zadostna količina pijače in kar navadno jeste na planinskih poteh iz nahrbtnika. Možnost tople malice v Slavkovem domu.

Strošek:
Skupni strošek bo definiran glede na število prijav. Nečlani plačajo 2 € več.

Prijave:
Prijava na spletni strani društva do petka 10. 2. 2023 do 10. ure. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Zunanje člane prosim, da pri prijavi napišejo svoj kontakt.

Dodatne informacije:
Špela 031 347 994

Hits: 235