Vabilo – za izlet na Primož nad Pivko in ogled muzeja

Čas in kraj zbora, odhoda:
Dobimo se v sredo, 8.2. 2023 ob 8.05 v avli ŽP Ljubljana.  Pri blagajni nabavimo karte in ob 8.26 odpelje mednarodni vlak v Pivko s tira 11 ali 12. V Pivko pridemo ob 9.45, ko se začne naš pohod. Povratek v Ljubljano je odvisen od dolžine ogleda muzeja in naročila kosila. Odhodi vlakov iz Pivke (v oklepaju prihod v Lj. )so  ob 13,26(14,57), 14,21(15.40), 16,27(17,46). 

Vodnik:
Vodnik Marjan Klančar

Potek izleta:
Izhodišče je pri železniški postaji Pivka od koder se najprej povzpnemo na bližnji Primož. Primož je 718 m visok vrh, ki se nahaja južno do jugovzhodno od Pivke. Zaradi idealne lokacije s pogledom na celotno Pivško kotlino, pa so Italijani v času med obema svetovnima vojnama, na njem zgradili obsežen vojaški objekt s številnimi rovi in bunkerji. Danes je tu zgodovinska pot, ki je opremljena s številnimi informativnimi tablami, pod vrhom je tudi veliko označenih energijskih točk. Po ogledu zanimivosti se od tu odpravimo v proti Šilentaboru in vasici Narin, vendar  prej med potjo pri razpotju zavijemo direktno proti muzeju. Tu se lahko ustavimo in si ogledamo notranjost muzeja, kjer je vstopnina ta dan za skupino več kot 10 udeležencev po 4€ na osebo.  

Značaj ture:
Pot je delno zasnežena, lahka in označena. Skupnega vzpona je cca 300m in do 3 ure hoje v dolžini  okoli 7 km.  V muzeju se bi zadržali okoli 1 ure. Tudi če dodatno zapade sneg ne bodo potrebne dereze.

Oprema:
Primerna planinska obutev za hojo,  oblačila primerna vremenskim razmeram,  vetrovka, rezervna oblačila, pohodne palice, mala prva pomoč, nekaj prigrizka in pijača v nahrbtniku. Ob poti ni nobene koče. 

Strošek:
Skupni strošek bo do definiran glede na število prijav. Nečlani plačajo 2€ več. Vikend dnevna vozovnica  stane 3,80 EUR/osebo ( Ljubljana – Pivka, povratna,  samo za tiste, ki  nimajo IJPP upokojenske izkaznice). Za vlak EC ali MV, s katerima se bomo peljali, je obvezno doplačilo 1,50 EUR/osebo v eno smer, za oboje tiste, ki imajo IJPP izkaznico in za tiste, ki bodo kupili povratno vozovnico.

Prijave:
Prijave na spletni strani društva najkasneje do torka, 7.2. do 18.00 ure.  V primeru večjega števila udeležencev je potrebno najaviti izlet pri ŽP, tako je potrebna čim prejšnja prijava. Udeležence, ki se prijavljajo prvič prosim, da napišejo tudi svojo tel. številko ali mi to sporočijo. V primeru zelo slabega vremena izlet odpade – spremljajte spletno stran.

Dodatne informacije:
Marjan Klančar 041 990371.

Na koncu izleta je predviden obisk restavracije Herman v Pivki. Za naročilo kompletnega kosila, ki je 14€ pripišite pri prijavi. Malice ob nedeljah in praznikih ne ponujajo. 

10 let je minilo od dogodka, ko smo se vračali z izleta in zavili na Primož in kjer so nas potem okradli na parkirišču. Letos gremo po popolnoma drugi, krožni poti in si bomo lahko ogledali tudi notranjost muzeja. Lepo vabljeni. 

Klik na sliko poglej galerijo predstavljenih slik.

Visits: 308