Vabilo za izlet na Vovar pri Kamniku

Čas in kraj odhoda

Odhod v sredo, 31.8.2022 ob 6.50 uri ( PAZI, NE TISTI PRVI OB 6.44 ) od avtobusne postaje (6,8,11) mestnega avtobusa nasproti Plečnikovega stadiona pri bencinski črpalki na križišču Dunajske in Ptujske. Priporočljivo je, da se zberemo nekaj minut pred odhodom avtobusa. Potrebna je pazljivo opazovati avtobuse za smer Kamnik. Parkirišče je tu brezplačno. Od omenjene postaje nas bo hitri medkrajevni avtobus potem odpeljal do avtobusne postaje v Kamniku. Od končne postaje je potrebno iti po cesti čez most in levo do Pubu Pod skalo, kjer bo zbor in do koder imamo 10 min hoje. Po zboru se potem odpeljemo do izhodišča.  

Za tiste, ki pridejo z avtomobilom, dobimo ob 7.30 pri pubi Pod Skalo nasproti kopališča v Kamniku. 

Vodnik

Marjan Klančar 

Potek izleta:

Od izhodišča nas bo vodila gozdna pot do naselja Briše, nakar sledi nekoliko bolj strma kolovozna gozdna pot  do križišča poti, kjer se priključimo poti za bosonoge,  Pot do vrha se nato nadaljuje  mimo manjšega razgledišča. Sam vrh ni razgleden je pa na vrhu miza s klopmi, žig aplikacije Planec in še marsikaj je tu za videti. Z vrha bomo  pot nadaljevali  v dolino proti naselju Gozd in se še  sprehodili razgledišča Skroti,  kjer je tudi žig Planinca. Sledi nekaj sto metrov hoje po makadamu in nato spust v dolino, kjer se nato pridružimo poti vzpona. Med hojo si bomo tako lahko zaužili  gozdno kopel.

Značaj ture (izleta)

Pot ni markirana in z mnogimi kolovoznimi odcepi zato je potrebno hoditi v skupini. Od izhodišča do vrha je 540 m v. razlike in cca 2,5 ure skupaj je okoli 4 ure hoje. Dolžina poti je cca 9 km. Pot je primerna za vse pohodnike, ki so pripravljeni prehoditi omenjeno pot. 

Razgledišče Skroti se nahaja severno od Vovarja ter strmo nad dolino Črne. Z razgledišča se nam odpre lep pogled proti omenjeni dolini, pobočjem Velike planine in delu gora nad dolino Kamniške Bistrice. Ob razgledišču se nahaja vpisna skrinjica z vpisno knjigo, v bližini pa je postavljenih tudi več spominkov.

Oprema

Primerna planinska obutev za hojo (višji), vetrovka, rezervna oblačila,  pohodne palice, če jih uporabljate, mala pelerina, sončna očala, mala prva pomoč, nekaj hrane,  energetski prigrizki in pijača  (1 liter). Med potjo ni nobene koče.  

Strošek

Prispevek za vožnjo, ostali stroški, kot običajno. Upokojenci, ki imajo IJPP karto imajo brezplačno vožnjo do Kamnika. 

Prijave

Prijava na spletni strani društva, do torka 30. 8., do 17. ure. V primeru slabega vremena bomo turo odpovedali, prijavljeni bodo obveščeni.  Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost.

Dodatne informacije

Marjan 041 990 371

delujoča

Hits: 156