Vabilo za izlet na Zavetišče pod Špičkom

Čas in kraj odhoda

Odhod v petek, 19. 8. 2022 ob 16.00 uri pod Halo Tivoli.  Prevoz z osebnimi avtomobili. Prosim planinke oz. planince, ki bodo tudi vozniki (najmanj dva), da to napišejo pri prijavi.

Vodnik

Špela Manfreda Prevec

Potek izleta:

  1. dan: Parkiramo na prelazu Vršič, čim bližje Tičarjevega doma (parkiranje je brezplačno), kjer imamo rezervirano nočitev za 8 planincev (7 planink/planincev + vodnica).  Spanje v Tičarjevem domu (večerjo strežejo do 20. ure).
  2. dan: 6.30 zajtrk in nato predvidoma ob 7.00 odhod iz prelaza Vršič proti Zavetišču pod Špičkom. Sestop po isti poti proti izhodišču na prelaz Vršič oz. v primeru, da bomo iz zavetišča odšli dovolj zgodaj bomo sestopili v Trento do 49 ovinek oz. parkirišče pred Kočo pri izviru Soče, kjer ulovimo lokalni avtobus (16.10), ki pelje proti Vršiču.

Značaj ture (izleta)

Naša skupina planincev se bo podala iz prelaza Vršiča po zelo obiskovani, s številko 1 označeni transverzalni poti, ki je zelo dobro speljana in označena, do Zavetišča pod Špiškom. Na tej poti (kot tisti iz Trente) je potrebno premagovati bistveno manjše višinske razlike,  njena dolžina je pa precej večja, tako da je treba predvideti za hojo do Zavetišča pod Šipičkom vsaj 4 ure. Najprej se bomo spustili skozi rušje, nato pa se steza rahlo dviga in spušča na višini 1500 do 1600 m skozi le mešani gozd in planjave rušja. Razgled iz te višine je veličasten. Pot se strmo vzpne skozi gozd, kjer se dvigamo skozi gozd do razpotja, kjer se kmalu znajdemo v pokrajini brez gozda, a s posameznimi macesni in lepimi razgledi. Pot k že od daleč vidnemu zavetišču, vodi najprej čez travnike z bogatim rastlinstvom , pozneje pa po melišču. Pot je speljana po južnih pobočjih, zato je pot, ko se pride iz gozda, sončna.

Tura ni tehnično zahtevna, zahteva pa kondicijsko pripravljenost, saj bomo tako za vzpon kot spust potrebovali dobre 4 ure. Skupaj predvidoma 8 uri plus postanki.

Oprema

Potrebujete klasično pohodniško z visokimi planinskimi čevlji in oblačila glede na napoved vremena za ta letni čas.  Vedno je priporočljivo imeti: kapo, rokavice, funkcijske majice z dolgimi rokavi, topla vrhnja oblačila, vetrovka, letne dolge planinske hlače, 2 para nogavic, pohodne palice, če jih uporabljate, mala prva pomoč (povoji, obliži, aspirin, zdravila, če jih uživate), baterija, mala brisača, zaščita pred dežjem,  toaletne potrebščine, napolnjen mobilni telefon, osebna in planinska izkaznica, gotovina in kartica. Zadostna količina pijače, energetske ploščice, suho sadje  ali kar navadno jeste na planinskih poteh. Hrana in pijača iz nahrbtnika. V zavetišču je možna tudi topla malica. V Tičarjevem domu bomo pustili opremo, ki jo ne potrebujemo za pohod.

Strošek

Prispevek za vožnjo, ostali stroški, kot običajno. Cena prenočišča z zajtrkom v Tičarjevem domu je 31,90 EUR. S seboj vzemite planinsko rjuho, sicer je doplačilo.

Prijave

Prijava na spletni strani društva, do srede 17. 8., do 12. ure. V primeru slabega vremena bomo turo odpovedali, prijavljeni bodo obveščeni. Prednost pri prijavi imajo člani in pridruženi člani PD Iskra Ljubljana. Upoštevane bodo izključno prijave, ki bodo na naši spletni strani. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Udeleženci se izleta udeležijo na lastno odgovornost.

Dodatne informacije

Špela 031 347 994

Hits: 78