Vabilo za izlet- Po Bohinjski gorah

ČRNA PRST 1844 m –  DR MOL Ljubljana in PD Iskra Ljubljana Planinski pohod posvečamo Janu Skobernetu

Čas in kraj odhoda

Odhod v nedeljo 12. 6. 2022 ob 7.00 uri na avtobusnem delu parkirišča Hale Tivoli. Parkiranje za osebne avtomobile je ob sobotah in nedeljah brezplačno.

Vodnice

Alenka Sakelšek,  Špela Manfreda Prevec, Tina Bijol

Potek izleta:

Z mini avtobusom se pripeljemo do Raven nad Bohinjsko Bistrico. Peljemo se mimo smučišča Kobla do večjega makadamskega parkirišča ob  gostilni Janez, kjer parkiramo. Pot pričnemo po makadamski cesti, nadaljujemo z vzponom po označeni zmerno strmi gozdni poti do Orožnove koče na planini za Liscem (1346 m), kjer bo kratek postanek pri oskrbniku Franciju. Nato pot nadaljujemo iz gozda na pobočja pod Črno prstjo. Strmina poti začne naraščati in nas pripelje pod stene Črne prsti. Na sedlu se usmerimo desno in v desetih minutah razgledne hoje pridemo do doma na Črni prsti. Za vzpon na vrh pa moramo naredi še nekaj korakov. Vračamo se po krožni poti do odcepa za Lisec, kamor se bomo po želji tudi povzpeli ali pa se spustimo do Orožnove koče, kjer nam bo oskrbnik Franci Beguš  pripravil topel obrok, jabolčni zavitek pa je vedno na razpolago.

Značaj ture (izleta)

Pot je markirana in označena kot lahka in je primerna za vse planince z dobro kondicijo, saj je višinske razlike 1150 m. Od Raven do Orožnove koče bomo potrebovali 1:45, od Orožnove koče do vrha Črne prsti pa 1:20. Skupaj s povratkom bomo potrebovali  dobrih 6 ur brez postankov.

Oprema

Priporočeno: udobna planinska obutev, oblačila glede na napoved vremena. Vedno je priporočljivo imeti: kapo s šiltom, sončna očala, kremo proti soncu, tanka majica ali srajca z dolgimi rokavi, funkcijske majice s kratkimi rokavi, tanek flis, pohodne palice, če jih uporabljate, mala prva pomoč.  Dovolj tekočine, energetske ploščice, suho sadje  ali kar navadno jeste na planinskih poteh. Hrane in pijače ne vzemite preveč, ker jo lahko kupimo v Orožnovi koči. Spoštovali bomo predpise PZS.  

Strošek

Prevoz  z mini avtobusom (25 udeležencev, prednost pri prijavi imajo člani DR MOL, ostali koristijo osebni prevoz) bo  organiziral DR MOL , zato prispevek za avtobus ni potreben. Prostovoljni  prispevek za vodenje  bo  definiran glede na število udeležencev. Nečlani  PD Iskre oz. nečlani DR MOL prispevajo 2 EUR več.

Prijave

Prijava na spletni strani društva najkasneje do petka, 10. 6. 2022, do 12.00 ure. Za DR MOL bo prijave zbrala Tatjana Zavašnik (tatjana.zavasnik@ljubljana.si).    

V primeru zelo slabega vremena si pridružujemo spremembo poti oz. odpoved. Informacije spremljajte na spletu.

Dodatne informacije

Alenka Sakelšek, 041 231 977.

Črna prst