Vabilo za izlet: Premužićeva staza

Čas in kraj odhoda

Odhod bo v petek, 17. 6. 2022 ob 5.30 uri od parkirišča na Dolgem mostu ob železniški progi pri Agrotehniki. Prevoz bo z 20-sedežnim avtobusom.

Organizator in vodnik

Adrijana Scortegagna, Marjan Klančar

Potek izleta:

Iz Ljubljane se po avtocesti zapeljemo mimo Reke, Senja, Sv. Jurija do parkirišča pod planinskim domom na Zavižanu. Vmes se bomo lahko na kratko ustavljali za sprostitev. Vstopnina za obisk parka je 35 kun. Okoli 10 ure se bo  začel naš pohod po Premužićevi stazi. Tako s parkirišča nadaljujemo pot po  za promet zaprti cesti. Po nekaj minutah hoje pridemo na razpotje, za  Premužičevo stazo. Usmerimo se na to pot, ki se sprva rahlo vzpne čez travnik in nas po nekaj minutah pripelje v gozd. Pot, ki se nadaljuje po gozdu in kamnitih pobočij.  Pot se nato zložno vzpenja po razglednem pobočju. Po dveh urah hoje od parkirišča nas pot  pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot na vrh Gromovače, katero pa lahko po želji obidemo . Še naprej nadaljujemo po Premužičevi stazi, ki nas nekoliko višje pripelje do najvišje točke omenjene poti.  Sledi prečenje strmih in rahlo izpostavljenih pobočij a je pot dovolj široka, da ne povzroča težav. Nekoliko naprej strmina pobočij popusti in desno pred seboj zagledamo bivak do katerega imamo le še nekaj korakov do našega prvega cilja, do Rossijeve kolibe. To je v osnovi le bivak, brez ponudbe pijače ali hrane. Od kolibe se  v  nadaljevanju poti povzpnemo Crikveni vrh, nakar sledi pot proti  Seravskemu vrhu katerega pa lahko po želji tudi obidemo. Od tu nas potem čaka v glavnem še 4 kilometerski  spust do koče na Alanu 1370m. Tisti z več moči se tu lahko povzpnejo na vrh Buljina 1451m , od koder je izredno lep razgled na obalo, otoke in  morje. Drugi dan sledi 1300m spust do obale. Pot se  od koče strmo spušča čez travnike in skozi gozd ( Butkovićev gozd). Pot večkrat preči tudi cesto za Alan in tako kmalu  pridemo do Turskih vrat. Z nje je čudovit razgled proti morju in otokom. Ime izvira iz časov, ko so se Turki Osmanskega cesarstva, ki so zasedli Liko za Velebitom, spustili po tej poti, da bi ropali vasi na obali. Pot se v številnih ovinkih vije po strmih pobočjih in kmalu prispemo do  jadranske magistrale, kjer nas naj bi čakal avtobus. Po želji se lahko spustimo do Jablanca ali do zaliva Zavratnica, na kopanje. Zaradi dolžine in vročine bo spust z Alana kar zahteven vendar brez posebnosti, saj na poti ni  nobenih tehničnih ovir.  V Ljubljano se bomo vrnili  v večernih urah.

Značaj ture (izleta)

Pot je lahka, zelo dobro markirana. Zgradili so jo že leta 1930 z namenom popularizacije pohodništva. Na vsak km so vsebine na tablah ob poti.  Pot nima velikih vzponov (do 10%) in padcev ima pa izredne razglede in noro okolje.  V večini je obnovljena je leta 2019. Celotna staza je dolga cca 14 km, katero ob zmerni hoji prehodimo v 5-6 urah. V koči na Alanu  si bomo lahko ob prihodu  naročili topli obrok za katerega je potrebno navesti ob prijavi. Tu bomo tudi prenočili (55 kun). Pri koči se dobi pijača in zajtrk, ki bo stal 25 kun. Drugi dan se spustimo v dolino. Tudi ta pot ne zahteva posebnih naporov, težava bo le vročina, ki nas bo spremljala skozi celoten spust in seveda dolžini poti v dolino (10 km in 1300m višine, ). V koči si bomo zato nabavili dovolj vode. 

Oprema

Primerna obutev z dobro narezanim podplatom, oblačila glede na vreme.  Vedno je priporočljivo imeti palerino in kremo za sončenje oz. zaščitno pokrivalo, pohodne palice če jih uporabljate, baterijo, obvezno dovolj pijače (2 litra) in hrane. Na poti je možno dobiti pijačo in topli obrok v planinskem domu. Ne pozabit toaletne potrebščine za prenočevanje, prevleko za vzglavnik, lahko spalno vrečo, večjo brisačo in morda kopalke. V koči je ponoči precej hladno, zato imejte s seboj tudi nekaj toplega za obleč.

Za prehod meje je obvezni osebni dokument in za prenočitev potrjena planinska izkaznica.

Strošek

Strošek  prevoza, organizacije in vodenje ture bo določen glede na število udeležencev (cca60 €). Nečlani plačajo 2€ več. Naročeno hrano in pijačo ter prenočišče se plača ponudniku v kunah.

Skupni strošek za prenočišče, zajtrk in vstopnina za narodni park je 115 kun.

Prijave

Prijava  na spletni strani društva  najkasneje do srede 15.6.  do 12.00 ure. .  V primeru napovedi slabega vremena ali premajhnega števila prijavljenih bo odpoved izleta. Spremljajte spletno stran.

Dodatne informacije

Marjan Klančar, 041 990 371 

Za izlet na Alan nas bo avtobus pripeljal do Zavižana in potem nas bo še isti dan počakal na Alanu. V avtobusu bomo lahko pustili spalko, obutev in brisače. S sabo pri pohodu bo tako potrebno imeti poleg običajne planinske opreme še le malico in dovolj pijače. Z Alana se bo mogoče tudi odpeljati tudi v dolino, po potrebi. Topoli obrok z mesom pri Alanu je 45 kun (brez mesa 35Kun)

Zavižan - Rossijeva koliba
Alan - Rossijeva koliba
Alan - Jablanac