Vabilo – Lisca, 948 m – zelo zahtevna pot (ferata)

Čas in kraj zbora, odhoda:
Četrtek, 27. 10. ob 15., na parkirišču pri rondoju v Sevnici, trgovina Hofer. Za odhod iz Ljubljane se dogovorite udeleženci med sabo.

Vodnik:
Vodnik Roman Semenič.

Potek izleta:
Izhodišče je Cerju, kjer pustimo avtomobile in se napotimo do vstopa v ferato. Pod ferato se opremimo in vzpnemo ob jeklenicah do Tončkovega doma, osvojimo vrh Lisce, si privoščimo kaj za pod zob in poklepetamo. Vrnemo se po pastirčkovi poti na izhodišče.

Značaj ture:
Tura je označena kot zelo zahtevna. Ferata je v vodniku Zavarovalne plezalne poti (Sidarta, 2015) na najbolj zahtevnem odseku označena z avstrijsko oznako D/E. Avtor jo opisuje kot “Navita ferata na pohleven hrib”.

Del poti, opremljen z varovali, je sestavljen iz 5 raztežajev (delov, varovanih z jeklenico, nameščenimi klini, stopi) skupne dolžine 123 m. Ocenjena težavnost je povprečno B/C, zadnji raztežaj med D/E. Pot je opremljena z novejšo tehniko, večjimi razmiki in manjšo napetostjo jeklenice ter amortizacijsko zanko.

Oprema:
Plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada, rokavice za plezanje (če ni drugih, kolesarske) in čevlji z dobrim oprijemom. Priporočen neskončni trak 120 cm z vponko za počivanje.

Tončkov dom je odprt in poln dobrot po spodobni ceni, zato posebej hrane ne potrebujete.

Strošek:
Skupni strošek do definiran glede na število prijav.

Prijave:
Ker gre za zelo zahtevno pot, ki zahteva nekaj znanja in moči, je število udeležencev številčno omejeno in le na tiste, ki so z nami že hodili po zelo zahtevnih zavarovanih poteh. Prijave so zaradi zahtevnosti tokrat zgolj pri vodniku. Roman Semenič, tel. 031 828 236, najkasneje do srede do 20.00 ure.

Dodatne informacije: