Vabilo – za pohod na Golčaj (690 m) in Reber (875 m)

Čas in kraj zbora, odhoda:
Zberemo se na izhodišču v nedeljo, 8. 1. 2023, ob 8.00 pri Gasilskem domu v Blagovici (na desni strani ceste, ko prideš v Blagovico). Z vozniki se pred odhodom odpeljemo še do cilja v Zavrh pri Trojanah, kjer pustimo avtomobile (pri spomeniku ali višje v zaselku)  in se z enim avtomobilomodpeljemo nazaj do izhodišča. Udeleženci se med seboj dogovorite za prevoz z osebnimi avtomobili do izhodišča.

 Vodnica:
Špela Manfreda Prevec.

Potek izleta:
S parkirišča se že takoj vzpnemo po markirani strmi pešpoti in nadaljujemo po širšem kolovozu. Kolovoz nato postane vse bolj strm in nas višje pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po razmeroma strmi planinski poti. Dobrih 30 minut vzpona (obljubim, da je to prvi vzpon na vrh od dveh na današnji poti)  in že prispemo na prvi vrh, ki ga bomo osvojili na turi –  vrh Golčaja, kjer stojita vpisna skrinjica in spomenik NOB. Z vrha, po kratkem spustu, prispemo do bližnje cerkvice sv. Neže iz 16. stoletja in od tam nadaljujemo pot po markirani cesti do vasi Borje pri Mlinšah. Sprehodimo se skozi vas po asfaltni cesti, dokler ne prispemo do planinske poti, kjer se počasi vzpnemo preko melišča  na razgledna pobočja. Od tam preidemo na gozdno pot, ki nas pripelje do manjšega sedelca oz. grebena Na Škalah. Od tam se po kolovozu spustimo do Doline, kjer nas nato kažipot usmeri na planinsko pot na vrh Reber, ki ga dosežemo v 20 minutnem vzponu (no to je ta zadnji, drugi, vzpon na turi). Na vrh sta vpisna skrinjica in razgledni stolp. Iz vrha se spustimo po planinski poti do ceste, po kateri se sprehodimo do avtomobilov pri zaselku Zavrh pri Trojanah.

 Značaj ture:
Na turi nas čakata dva zmerna vzpona, prvi, takoj od izhodišča, slabih 40 minut  vzpona do vrha Golčaja in drugi, 20 minutni vzpon, na vrh Reber.  Ostalo pa  lahkotna gozdna hoja po  gozdu, ki je na posameznih odsekih blatna. Če bo lepo vreme si lahko obetamo lep pogled na Kamniško Savinjske Alpe. Tura je lahka, zahteva pa kondicijsko pripravljenost, saj bomo za prehojeno pot potrebovali 3:30 zmerne hoje s postanki in prehodili dobrih 9 km in premagali nekaj več kot 600 m. Prehodili bomo del Rokovnjaške planinske poti.

 Oprema:
Oblačila primerna vremenskim razmeram, obutev je lahko tudi nizka (udobni treking čevlji), saj ne gre za zahteven teren.  Zadostna količina pijače in kar navadno jeste na planinskih poteh iz nahrbtnika. Prosim vzemite tudi dodatno obutev za v avto.

Strošek:
Skupni strošek bo definiran glede na število prijav. Nečlani plačajo 2 € več.

Prijave:
Prijava na spletni strani društva do petka 6. 1. 2023 do 12. ure. V primeru slabega vremena bo tura odpovedana, prijavljeni bodo obveščeni. Informacije spremljajte tudi na spletni strani PD Iskra Ljubljana. Zunanje člane prosim, da pri prijavi napišejo svoj kontakt.

Dodatne informacije:
Špela 031 347 994

Razgledni stolp Reber
Pot
Relief poti

Hits: 234