Vabilo – za pohod na Lisičje

Čas in kraj odhoda

Odhod v nedeljo, 15. 5. 2022 ob 8.00 uri s parkirišča pod Halo Tivoli. Zbor ob 8.30 Lavrica parkirišče pred telovadnico zadaj za trgovino Hofer

Vodenje

Organizator Franci Hrastar, vodniki: Alenka Sakelšek, Igor Oprešnik, Branko Dokl, Andrej Kaučič, Ivan Ladinek

Potek izleta:

S hojo bomo začeli mimo obeležja 46. vzporednika na Lavrici in se po razgibani krožni poti hribovitega zaledja Lavrice, naselja v občini Škofljica, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost, sprehodili do dvorca Lisičje. V njem nas bo pričakala ter sprejela baronica Marija Luisa in nam v kratkem povedala njegovo zgodovino. Turistično društvo Škofljica nam bo prestavilo trenje lanu in njegovo uporabnost. Predelava lanu v laneno platno izhaja iz Azije. Že pred 3000 leti so ga poznali tudi Rimljani, Grki in Egipčani. Pot bomo nadaljevali s prečkanjem največjega cestnega useka v Sloveniji in se skozi gozd vzpeli na 582 m visoki Molnik. Na njem so bili najdeni ostanki že prazgodovinske poselitve, hrib pa je znamenit kot ustanovno mesto Molniške čete. Ob spustu z Molnika bomo pobrali vejo in z njo povečali grmado,  kjer v spomin na legendo o umorjenem kmetu odložimo vejo, ki smo jo prinesli. Na tem mestu naj bi namreč razbojniki pričakali kmeta, ki je prodal vola, in ga, ker od njega niso dobili denarja, ki ga je že prej izročil hčerki, ki je šla po drugi poti, umorili. V spomin na njegovo kruto smrt pohodniki na tem mestu odlagajo veje, ki jih poberejo ob poti in gradijo grmado v spomin in opomin. Pot bomo nadaljevali do vasice Orle z novim razglednim stolpom ter se vrnili nazaj na Lavrico. Po planinskem pohodu se bomo odpeljali do gostišča Kovač v Sostro. Tam se bomo okrepčali s telečjo obaro z ajdovimi žganci ali z brezmesno rižoto z gobami.

Značaj ture (izleta)

Lahka, označena in neoznačena pot,  višinska razlika na poti 608 m,  trajanje poti s počitki in vzponom na razgledni stolp je 5 ur. Planinci, ki se boste odločili za lažjo pot,  boste naredili 450 m višinske razlike, čas hoje bo 3,5 h.   

Oprema

Primerna obutev za hojo, vetrovka, rezervna oblačila,  pohodne palice, če jih uporabljate, podloga za sedenje, zaščita za sonce, mala pelerina, sončna očala, mala prva pomoč, nekaj hrane,  energetski prigrizki in pijača

Strošek

Za prevoz poračunate z voznikom, hrana v gostišču Kovač 10 E, prostovoljni prispevek za društvo zaželen. Vsi dogodki na dvorcu Lisičje so v domeni PD Iskra.           

Spoštovali bomo navodila PZS in NIZJ glede na situacijo v zvezi z virusom covid-19!

Prijave

Prijava na spletni strani društva najkasneje do petka, 13.5. do 10.00 ure.

Dodatne informacije

Franci Hrastar, 031 281 000, Alenka Sakelšek

Orle
Ob poti
Na Molniku

Slovenija planinari 2022

image832