Vabilo – za pohod na Mili vrh, Vinski vrh in Križki bajer.

Čas in kraj zbora, odhoda:
Zbrali se bomo ob 7.45 na avtobusni postaji v Ljubljani, v petek 21.10.2022, od koder odpelje ob 7.50 ali tudi ob 8.uri avtobus do Kamnika Svetilnik (ena postaja naprej od Mercator centra ( potem hoje 5 min do žel.postaje), kjer se dobimo ob 9.15 uri na parkirišču železniške postaje, do kjer se lahko pripeljejo tudi vozniki z osebnimi avtomobili. Za morebitni prevoz se dogovorite med seboj. Avtobus se potem ustavlja tudi pri Stadionu, AMZS, Ruskem carju in Rogovilcu v Črnučah. (Glej vozni red).

Vodniki:
Marjan Klančar

Potek izleta:
Naš pohod se začne pri Železniški postaji Kamnik. Od tu gremo mimo gradu Zaprice, kjer je muzej mesta, nadaljujemo po gozdni poti proti Milemu vrhu oz. Žalam. Pot nas potem od tu popelje proti dolini potoka Tunjščice.  To je dolinica obdana z nekoliko nižjimi griči a vseeno  slikovita.  Po kratkem sprehodu po dolini se povzpnemo proti Vinskemu hribu.  Tu z grička je prekrasen razgled na vse strani neba, tu si bomo  ogledali tudi  visokobaročno romarsko cerkev Sv. Ane. To področje je zelo znano po visoko energijskih točkah. Tu bomo imeli tudi krajši postanek za malico. Od cerkve proti cilju nas potem vodi markirana pot po gozdnatem slemenu mimo Marijinega studenca in nato skozi travnik in mimo dveh bajerjev, katerega tudi obhodimo in od tu gremo zopet v krajši klanec do Križke gore, kjer so ostanki razvaline nekoč mogočnega gradu. Od tu se samo še spustimo proti Križkemu bajerju, kjer bomo imeli krajši postanek, odvisno od  časa prihoda na cilj in od koder se z avtobusom potem odpeljemo na izhodišče, do železniške postaje ob 13.58, 15.11 ali 16.11

Značaj ture:
Približno  3,5 – 4,5 ure nezahtevne hoje, v dolžini  cca. 10 km.

Oprema:
Udobni treking čevlji pohodne palice, če jih uporabljate, nahrbtnik z rezervnimi oblačili vremenu primerno in veliko dobre volje. S seboj v nahrbtniku imejte tudi nekaj prigrizka za malico in vsaj 1 l tekočine. (med potjo ni nobene koče.)

Prispevek:
Za člane in pridružene člane PD Iskra Ljubljana 2€, za nečlane 4€. Upokojenci imajo brezplačen prevoz z kartico IJPP.

Prijave:
Prijava na spletni strani društva  najkasneje do četrtka, 20. 10. do 19.00 ure. Zunanje člane prosim, da pri prijavi napišejo svoj kontakt.

Dodatne informacije:
Marjan Klančar 041 990371. 

Zanimivosti:

Iz Slovenije izvira najstarejši in zato najslavnejši fosil morskega konjička na svetu, to je 12,5 milijona let star fosil iz Tunjiškega gričevja. Po objavah v znanstveni literaturi, tiskanih in spletnih medijih je dobil še upodobitev v dokumentarnem filmu, pri nastajanju katerega so sodelovali kranjski gimnazijci.

Zgodba fosila morskega konjička iz Tunjiškega gričevja sega v obdobje miocena, ki se je začelo pred približno 23 milijoni let in končalo pred petimi milijoni let. Tedaj so se zaradi velikih tektonskih premikov začele dvigovati Alpe in izginjati veliki ocean Tetis (Panonsko morje), nastala je puščava Sahara, zaradi trka indijske podceline v evrazijsko ploščo se je dvigala tudi Himalaja. Kot je povedal dr. Jure Žalohar, profesor fizike na Gimnaziji Kranj, sicer pa ljubiteljski geolog, so z območja današnjega Indijskega oceana v obdobju srednjega miocena, lahko tudi že prej, na območje današnje Slovenije priplavali tudi morski konjički. Zadrževali so se v plitvinah ob obali med morskimi algami in travami. Nekatere med njimi je zasulo blato in ujeli so se v kamnine v obliki fosilov.

Tunjice z okolico se ponašajo s tremi znamenitostmi: